Od vrhova do doline
Kako je runolist stigao sa vrha planine u dolinu? Šta čini ovu biljku, sa svojim baršunastim cvjetovima, tako vrijednom? U kantonu Valais u Švicarskoj, runolist je dostupan u dolini kao organski usjev.
Catherine Tornay se probudila rano ovog ljetnog jutra. Priroda Valais-a čeka gotovo cijelu njenu porodicu da stigne na polja iznad Orsières-a: njezine sestre i zetovi, njezine snahe, kao i njezine nećakinje. Runolist se ovdje bere samo jednom godišnje, i samo ako svi pomognu, posao se može završiti prije ručka. Zato je Catherine rano na terenu, dajući upute beračima. Ona nije jedina u porodici koja se brine o ovim biljkama od proljeća do kasne jeseni, ali danas, ona je jasno šef. Catherine-in suprug Pascal dolazi s prikolicom. On će kasnije prenijeti cvjetove runolista do zadruge poljoprivrednika Valplantes, dalje u dolini, na sušenje. Do tada, na polju od 1.000 kvadratnih metara, vidjeće se samo saginjanje, rezanje, nošenje i ponovno saginjanje. Catherine i njezina porodica uzgajaju runolist već više od deset godina, i jedini su u dolini koji to čine.
Već stotinu godina ljudi beru runolist u planinama i sade sjeme u svoje vrtove.
José Vouillamoz
Istorija kultivisanja biljke
Zašto uzgajati runolist i druge divlje alpske biljke? Weleda zajedno s još jednom švicarskom kompanijom došla je na ideju 1980-ih. Njihov je prijedlog pao na plodno tlo u Agroscope-u, švicarskom federalnom istraživačkom institutu. Sredinom devedesetih godina, Charly Rey, istraživač Agroscope-a, počeo je uzgajati alpske biljke; njegov nasljednik je sada José Vouillamoz. Phyto-hemičar se osjećao ugodno na klupi s pogledom na Orsières i polje runolista. On je ovdje često i poznaje dolinu, čiji je južni kraj obilježen Velikim St Bernardovim prolazom. Vouillamoz je došao iz doline Rhône na ovaj dan berbe kako bi ispričao priču o runolistu kao kultiviranoj biljci.
Gdje runolist raste
Neki su procvali u junu, a neki samo nekoliko sedmica kasnije
"Stotine godina, ljudi su brali runolist u planinama i uspješno sadili sjeme u vlastiti vrt, uopšte nije teško. Bilo je i prvih slučajeva kultiviranih runolista dostupnih za kupovinu u trgovinama. Ono što je nas zainteresiralo bilo je kako uzgajati biljke u velikim količinama, profesionalno ", kaže on. Njegov prethodnik uskoro je otkrio: "Ne, njihov razvoj bio je previše heterogen, neki bi pružali listove prema gore, dok su ostali ostali vrlo mali; neki su procvali u junu, a neki tek nekoliko sedmica kasnije. "Studije biljaka u to vrijeme otkrivale su da je njihov sastav takođe vrlo raznolik. To su sve bili slabi uslovi za uzgoj biljaka od kojih se, zbog njihove kasnije upotrebe, očekuje da su više ili manje iste veličine, sadrže iste količine aktivnih sastojaka i zriju u isto vrijeme.
Rad je intenzivan i dugotrajan, naročito jer sve svoje ljekovite i začinske biljke kultiviramo organski
Rey-eva ideja bila je uzgojiti biljku runolist koja bi udovoljila svim tim zahtjevima. Uzeo je divlje i već obrađene primjerke i ukrstio ih. Od dvadeset hibrida koji su na taj način proizvedeni za istraživački tim, jedan od njih bio je skoro savršen, s visokim stablima i prekrasnim cvjetovima jednake veličine: rođen je "Helvetia" runolist. Godine 2006. pioniri su zasadili svoje prvo polje na istom mjestu gdje se i danas bere. Te prve biljke obrađene za daljnju preradu uključene su kao ekstrakt u Weledinim proizvodima za njegu sunca u to doba. A neki od runolista koje Catherine Tornay i njezina porodica sada beru ulaze u novu generaciju Weleda proizvoda za sunčanje kao važan sastojak.
Šta čini runolist toliko vrijednim kao kultivisanom biljkom? José Vouillamoz zna odgovor i priču iza njega. Objasnio je kako su kolege sa Univerziteta u Innsbrucku u Austriji otkrili, kao dio saradnje, molekul koji su nazvali Leontopodiumskom kiselinom po latinskom imenu za runolist, Leontopodium alpinum. Ova molekula štiti DNA biljke od jakih sunčevih UVA i UVB zraka, a služi kao vitalna zaštita na visokim nadmorskim visinama na kojima biljka raste. Visoki antioksidativni kapacitet ekstrakata runolista znači da runolist može pomoći u zaštiti ljudske kože od negativnih učinaka sunčevog zračenja.
Organska i pravedna trgovina
Dok stojite na rubu polja, možete vidjeti savijena leđa berača, jedan, dva, tri, četiri, pet ... i više. Catherine-in suprug Pascal pokazuje francuskom pripravniku, koji im se pridružio na par sedmica, kako ubrati runolist: uhvati svežanj biljke i odsijeci na dužinu ruke ispod cvjetova ručnim srpom. Onda dalje na sljedeći. Kako zadnji oblaci na nebu nestaju, sunce sija jače u leđa berača, a polje svakog minuta postaje praznije. Kao što se i očekivalo, do podneva žetva je gotova i prikolica je puna. Poljoprivrednici će biti plaćeni za zemljište koje obrađuju i njihov rad, a ne za prinos.
"To je pravednije", kaže François Paul, koji je odgovoran za područje uzgoja runolista. "Ako bi došlo do umanjene žetve, ostavili bi ih praznih ruku. Ne želimo to. Rad je intenzivan i dugotrajan, pogotovo jer sve svoje ljekovite i začinske biljke kultivišemo organski. "Ovaj napor odražava se u platama poljoprivrednika, a za Catherine Tornay to znači sigurnost. U poljoprivredi, propadanja usjeva zbog štetočina, vremenskih prilika ili klimatskih uslova može brzo uzrokovati gubitak prihoda poljoprivrednika; ovdje je drugačije. Organska kultivacija takođe znači puno posla, jer većina toga se radi ručno. Jednom kad su sadnice posađene na terenu uz pomoć traktora, vrijeme je da pripremimo i oplijevimo tlo. Ovo je osobito dugotrajan zadatak, napominje Catherine, koja radi s punim radnim vremenom kao nositeljica pošte za švicarsku poštu. "U ključnim trenucima, iz dana u dan, ručno plijevimo polja." Za 53-godišnju majku četvero odraslih sinova, "To je naporan, ali lijep posao. Runolist je idealna dopuna našem osnovnom poslu. "
Miris me podsjeća na med
Catherine Tornay
Većina ubranog runolista se procesuira u ekstrakt za kozmetičke proizvode
Catherine-in suprug radi u kantonu kao poljoprivredni savjetnik i takođe pomaže svom bratu, koji živi u selu Reppaz iznad Orsières-a, u stočnoj industriji. Na vidiku je puna prikolica i njih dvojica zbijaju šale kako je lakše brati runolist: “Nekad smo riskirali živote da impresioniramo žene. Morali smo se popeti na više od 2.500 metara dok ne pronađemo jedan jedini runolist. Sada se samo moramo malo nagnuti. Jedina stvar je što nam kultivisanje runolista čini leđa bolnim.” Braća se smiju. Većina ubranog runolista se procesuira u ekstrakt za kozmetičke proizvode, a mali dio se koristi za čaj. Kako miriše runolist? Za Catherine Tornay, to je "vrlo suptilno. Teško je opisati - miris me podsjeća na med. Mogu ga namirisati kada postoji mnogo cvjetova koji leže zajedno, kao sada u prikolici. "
Nakon žetve, berači se voze do kuće Catherine i Pascal. Na terasi, koja pruža prekrasan pogled preko doline, stolovi su već postavljeni i hrana čeka veliku, gladnu porodicu. Teški vremenski uslovi ove godine jedna je od tema raspravljanih za stolom. Za uzgajivače runolista, međutim, to nije bio problem jer je izvorno visoka alpska biljka navikla preživjeti nepredvidive i ledene temperature.