čula

Zdrava užina: Proljetni burger

Za ukusnu popodnevnu užinu ili večeru spremljenu kod kuće, predlažemo kombinaciju burgera od zobi, mlade zelene salate, sočnih rotkvica i kelerabe. Svježe bilje poput peršuna, korijandera i selena daju mu poseban ukus.

Recept je osmislila Lea Brumsack iz restorana Culinary Misfits u Berlinu. Kulinarski tim ovog restorana namjenski koristi povrće koje je, zbog nepravilnog oblika, odbačeno iz supermarketa. Ono što je zaista važno nije oblik ili veličina povrća, nego njegov ukus. Pružajući drugu šansu ovom "odbačenom povrću", kuhari se bore protiv bacanja hrane.

Za dva burgera: Sastojci za smjesu

  • 50 g zobene kaše
  • veza svežih začinskih trava (poput peršuna ili vlasca), fino sjeckana
  • 1 jaje
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • prstohvat kumina
  • 5 supenih kašika maslinovog ulja
  • prezle (po potrebi)
  • so i biber

Sastojci koji vezuju smjesu

  • 1 mala keleraba
  • 2 supene kašike tahinija (susamove paste)
  • 1 supena kašika meda
  • 1/2 limuna, neprskanog
  • 25 g sjeckanih lješnika
  • šaka rotkvica
  • nekoliko listova salate
  • 2 male integralne zemičke

Priprema:

Pomiješajte, u velikoj činiji, kašu sa nešto manje od 100ml vode. Dodajte sitno sjeckane začinske biljke, začine i jaje. Pomiješajte i dodajte malo prezli ako je potrebno da smjesa bude gušća.

Ogulite kelerabe i isjecite ih na tanke trake. U posebnoj zdjeli pomiješajte tahini, med, limunov sok, so i biber u sos. Dodajte malo rendane limunove kore ako želite. Prelijte ovom marinadom štapiće kelerabe i pospite sjeckanim lješnicima.

Sada ispecite pljeskavice od zobi. Zagrijte maslinovo ulje u tavi. Kašikom odvajajte smjesu u dvije veće ili četiri manje pljeskavice i spustite ih u tavu. Pržite na srednje jakoj temperaturi oko četiri minuta sa svake strane.

U međuvremenu, isjeckajte rotkvice na listiće i operite salatu. Aranžirajte burgere. Na dno jedne polovine zemičke stavite prvi sloj salate i rotkvica, na nju stavite toplu pljeskavicu, a na nju obilno dodajte štapiće kelerabe, i prekrijte sve drugom polovinom zemičke.

.