Vrijeme za pauzu za ručak!
Ove jeseni, Lea Brumsack iz restorana Culinary Misfits u Berlinu napravila je sjajan povrtni tart sa Hokkaido bundevom i krompirom, ukusan i hranjiv.
Restoran Culinary Misfits spašava povrće koje ne odgovara standardima velikih supermarketa. Upotrebljavaju ga da pripreme ukusne kulinarske kreacije poput bundeve i krompira na pirovom tijestu sa kiselim kremom, sjemenkama tikve i biljem. Ovaj zdravi obrok može se jesti topao ili hladan, te ide dobro uz salate ili sirovo povrće.
Sastojci za pirovo tijesto
- 150 g pirovog brašna (tip 630)
- prstohvat soli
- 50 ml maslinovog ulja
- 50 ml hladne vode
Prekrijte malu posudu za pečenje ili posudu za pripremu tarta sa papirom za pečenje ili premažite uljem.
Kombinujte suhe sastojke za pirovo tijesto. Prvo dodajte ulje, zatim vodu, umijesite rukama dok ne postane čvrsto tijesto. Uvaljajte tijesto u malo brašna i utisnite u kalupe, do dna i sa strana, visine dva prsta.
Ohladite u frižideru dok se rerna ne zagrije na 200 stepeni Celzija.
Sastojci za punjenje
- 200 g bundeve (Hokkaido)
- 150 g krompira
- 1 kašika ulja
- 1 mali režanj bijelog luka
- prstohvat mljevenog cimeta
- prstohvat mljevene paprike
- rukohvat bilja (origano, timijan, itd.)
- 150 g kiselog krema (20-29% masti)
- so i biber
- rukohvat sjemenki bundeve
Naribajte opranu Hokkaido bundevu i oguljeni krompir koristeći ribalicu za povrće. Zagrijte ulje u tavi i dodajte ribano povrće zajedno sa usitnjenim bijelim lukom i začinima. Kuhajte 5-7 minuta.
Izvadite tijesto iz frižidera i premažite kiselim kremom. Rasporedite jednako povrće u kalupe i na vrh pospite sjemenke bundeve. Pecite u rerni oko 25 minuta.