Napokon ručak! Prženo povrće
Prekrivo, predebelo, pretanko: Lea Brumsack i Tanja Krakowski iz restorana Culinary Misfits u Berlinu, Njemačka spašavaju povrće koje nije po standardima velikih supermarketa. Koriste ga za pripremu ukusnih specijaliteta - poput prženog povrća sa humusom.
Sve se može pripremiti uveče i uživati sljedećeg dana na sobnoj temperaturi.
Sastojci za prženo povrće
- 5 krompira (različite vrste i boje)
- 1 mala cvekla ili sličan izdanak
- 1 komorač
- 4 kašike maslinovog ulja
- so, biber
- rukohvat svježeg vrtnog bilja u zavisnosti od sezone:
ruzmarin, timijan, itd.
NAčin
Birajte povrće prema vašem ukusu i sezoni. Operite i očistite povrće u vodi i isjecite ga na komade. Pospite sa nasjeckanim biljem, uljem, soli i biberom, te rasporedite na pladanj za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 220 stepeni Celzija oko 20 minuta. Dok se povrće peče, pripremite mrkvin humus.
Sastojci za humus od mrkve
- 2-3 velike mrkve
- 200 g crvene leće
- 1 mali luk
- 1 režanj bijelog luka
- 2 kašike tahinija (susamove paste)
- 3 kašike maslinovog ulja za prženje
- ½ organskog limuna (sok i kora)
- 1 kašika mljevenog sjemena korijandera
- prstohvat cimeta
- so, biber
Način
Operite crvenu leću i krčkajte je u vodi oko 10 minuta. Dobro operite mrkvu, a zatim je izrežite na tanke kriške. Pržite ih u tavi na ulju zajedno s nasjeckanim lukom, prešanim bijelim lukom, cimetom i korijanderovim sjemenkama. Dodajte malo vode, pokrijte tavu s poklopcem i krčkajte oko 8 minuta. U blenderu miješajte leću i mekanu mrkvu sa sokom od limuna, gratiniranom limunovom kora i tahinijemm dok smjesa ne postane glatka. Dodajte so i biber po ukusu.
Prženo povrće sa humusom od mrkve je svjež ukusan obrok za ručak. Ostaci mogu biti savršena baza za pasta sos.