čula

Napokon ručak! Prženo povrće

Prekrivo, predebelo, pretanko: Lea Brumsack i Tanja Krakowski iz restorana Culinary Misfits u Berlinu, Njemačka spašavaju povrće koje nije po standardima velikih supermarketa. Koriste ga za pripremu ukusnih specijaliteta - poput prženog povrća sa humusom.

Sve se može pripremiti uveče i uživati sljedećeg dana na sobnoj temperaturi.

 

Sastojci za prženo povrće

  •  5 krompira (različite vrste i boje)
  •  1 mala cvekla ili sličan izdanak
  •  1 komorač
  •  4 kašike maslinovog ulja
  •  so, biber
  •  rukohvat svježeg vrtnog bilja u zavisnosti od sezone:
    ruzmarin, timijan, itd.

NAčin

Birajte povrće prema vašem ukusu i sezoni. Operite i očistite povrće u vodi i isjecite ga na komade. Pospite sa nasjeckanim biljem, uljem, soli i biberom, te rasporedite na pladanj za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 220 stepeni Celzija oko 20 minuta. Dok se povrće peče, pripremite mrkvin humus.

Sastojci za humus od mrkve

  • 2-3 velike mrkve
  • 200 g crvene leće
  • 1 mali luk
  • 1 režanj bijelog luka
  • 2 kašike tahinija (susamove paste)
  • 3 kašike maslinovog ulja za prženje
  •  ½ organskog limuna (sok i kora)
  • 1 kašika mljevenog sjemena korijandera
  • prstohvat cimeta
  • so, biber
     

Način

Operite crvenu leću i krčkajte je u vodi oko 10 minuta. Dobro operite mrkvu, a zatim je izrežite na tanke kriške. Pržite ih u tavi na ulju zajedno s nasjeckanim lukom, prešanim bijelim lukom, cimetom i korijanderovim sjemenkama. Dodajte malo vode, pokrijte tavu s poklopcem i krčkajte oko 8 minuta. U blenderu miješajte leću i mekanu mrkvu sa sokom od limuna, gratiniranom limunovom kora i tahinijemm dok smjesa ne postane glatka. Dodajte so i biber po ukusu.

Prženo povrće sa humusom od mrkve je svjež ukusan obrok za ručak. Ostaci mogu biti savršena baza za pasta sos.